29 November, 2006

28 November, 2006

Η ταινία του σαββάτου

Zéro de conduite (1933)
Διαγωγή μηδένΣενάριο και σκηνοθεσία: Jean VigoΛίγα λόγια για το σκηνοθέτη/ σεναριογράφο Jean Vigo:

Γεννήθηκε το 1905. Γιος του αναρχικού Miguel Almareyda, που πέθανε μυστηριωδώς στη φυλακή όταν ο Jean ήταν 12 χρονών. Από τη μητέρα του εγκαταλειμμένος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του εσώκλειστος σε οικοτροφεία. Στα 23 του γνωρίζει ανθρώπους από το σινεμά, ξεκινά να δουλεύει σε ταινίες, αγοράζει την πρώτη του κάμερα και τραβάει την πρώτη του ταινία, ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο: A propos de Nice (1930) και δύο χρόνια αργότερα το Taris champion de natation. Αυτές οι δύο ταινίες τρομοκράτησαν τους παραγωγούς κι έτσι του πήρε δύο χρόνια για να βρει κάποιον που να ενδιαφέρεται για την επόμενη ταινία του με θέμα τα παιδιά. Αυτό θα γινόταν και το αριστούργημά του με τίτλο Zéro de conduite (1933). Περιγράφει τη ζωή σ΄ ένα αυταρχικό οικοτροφείο και προφανώς περιλαμβάνει βιώματα του ίδιου του σκηνοθέτη της. Η ταινία λογοκρίνεται για το αντιγαλλικό-αντεθνικό της πνεύμα. Παρά την απόγνωσή του γυρίζει ακόμα μία ταινία, το L’ Atalante, ρομαντική και ρεαλιστική ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού. Πεθαίνει αμέσως μετά (1934) λόγω της φιλάσθενης φύσης του. Πήρε πολλά χρόνια για να αναγνωριστεί η δουλειά του κι σήμερα πολλοί τον θαυμάζουν για τον ποιητικό του ρεαλισμό.

27 November, 2006

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ELPASO

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2006.
Ώρα 6 το απόγευμα:
  • Προβολή ταινίας
  • Συζήτηση με θέμα: Σκέψεις και εμπειρίες από την πρακτική της ελευθεριακής εκπαίδευσης στο el paso

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2006.

΄Ωρα 1 το μεσημέρι:

  • Κουκλοθέατρο από την ομάδα νεύμα : "Του Πινόκιο Παραμύθια"
  • Συντροφική κουζίνα

09 November, 2006

Ελ Πασο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

ΕΛ ΠΑΣΟ

Το Ελ πάσο είναι ένας χώρος έκφρασης, δημιουργίας και επικοινωνίας που βασίζεται στις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης. Ένας χώρος όπου συνυπάρχουν μικροί και μεγάλοι αντιιεραρχικά, συλλογικά και ελεύθερα. Μία κοινότητα ανθρώπων που συναποφασίζει, συμμετέχει, παίζει μαζί, εξερευνά και ανακαλύπτει τον εαυτό της μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών της.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2004 από ανθρώπους που προβληματίζονται σχετικά με την αγωγή και την εκπαίδευση είτε έχουν παιδιά είτε όχι. Η αναζήτηση οδήγησε στην κατάληψη Μαύρη Γάτα όπου και στεγάζεται το Ελ πάσο και στη διαμόρφωση ενός στεκιού που λειτουργεί μέχρι τώρα με τη μορφή απογευματινής απασχόλησης.

Το Ελ πάσο γεννήθηκε από της επιθυμία της ελεύθερης ανάπτυξης των χαρακτήρων των παιδιών. Μία ανάπτυξη που διαστρεβλώνεται συνεχώς τόσο από την επιβολή των αξιών του κόσμου που μας περιβάλει όσο και από την καθιερωμένη σχολική τακτική την οποία τα παιδιά αναγκάζονται να ακολουθήσουν.

Στο Ελ πάσο μικροί και μεγάλοι συνυπάρχουν σε αντιιεραρχική βάση. Δεν υπάρχει κάποια αυθεντία ή κάποιος θεσμός , όπως ο δάσκαλος ή ο γονέας, αλλά η γνώση και η εμπειρία διαχέεται μέσα από τη σκέψη και την κίνηση του καθενός προς τους άλλους. Καθένας είναι ένα συνεχές αναπτυσσόμενο άτομο ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Η γνώση για μας δεν είναι ούτε αυτοσκοπός ούτε αντικείμενο αλλά βίωμα. Στο Ελ πάσο δεν συγκεντρωνόμαστε για να μάθουμε αλλά για να ζήσουμε, αφού οι συναντήσεις μας εκεί αποτελούν τμήμα της καθημερινότητάς μας. Έτσι η μάθηση δεν αποτελεί διαδικασία ξεκομμένη απ’ τη ζωή, που προέρχεται από κάποιο θεσμό σε συγκεκριμένο ωράριο, αλλά μια λειτουργία συνεχής κατά την επαφή μας με τη φύση και τον κόσμο.

Στο Ελ πάσο τα πάντα είναι κοινά. Δεν υπάρχει ιδιοκτησία αλλά όλα ανήκουν σε όλους. Αυτή είναι και η βάση για τη διαμόρφωση της συλλογικότητας στην οποία στοχεύουμε γιατί πιστεύουμε ότι η ελευθερία του ατόμου είναι αναπόσπαστη από αυτή και διαφέρει από την εντροπική κατάσταση του ατόμου που πορεύεται μόνο του.

Η ελευθερία στο Ελ Πάσο είναι δεδομένη. Από εκεί ξεκινάει και σε αυτή καταλήγει κάθε μας δραστηριότητα. Ίσως δεν τη βιώνουμε αλλά την προσπαθούμε, δεδομένου ότι δεν την μάθαμε και ποτέ. Η συμμετοχή στις απασχολήσεις αλλά και στις εργασίες που γίνονται για τη διατήρηση του χώρου είναι προαιρετική και επαφίεται στην επιθυμία του καθενός να προσφέρει.

Το Ελ Πάσο καθορίζει τη λειτουργία του με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεων. Μία φορά την εβδομάδα γίνεται συνέλευση των ενηλίκων, όπου συζητούνται θέματα οργανωτικά αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τις αναζητήσεις μας και τις ανάγκες μας για αυτομόρφωση. Το ίδιο συμβαίνει με τις απογευματινές δράσεις: ξεκινούν και τελειώνουν με τη συνέλευση στην οποία συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, και σε αυτές λέγονται και ακούγονται ιδέες, προτάσεις, πράγματα και τρόποι.

Οι απασχολήσεις στο Ελ Πάσο αναφέρονται κυρίως σε κατασκευές, μαγείρεμα, μουσική, παιχνίδι, θεατρική κίνηση, δημιουργία παραμυθιών, εκδρομές στη φύση, παιχνίδια λόγου και ό,τι άλλο διαθέτει η φαντασία μας κάθε φορά.

Στεγάζεται στον 1ο όροφο του κατειλημμένου κτιρίου της Μαύρης Γάτας, Αριστέως 33 με Δ. Πολιορκητού γωνία (περιοχή Τσινάρι) στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και η μετοχή όποιου και όποιας ενδιαφέρεται είναι ελεύθερη και επιθυμητή. Δεν προϋποθέτει κανένα αντίτιμο.